Communiceren

Met uw communicatieve vaardigheden geeft u beeld en geluid aan uw richtinggevende en verbindende kwaliteiten. Als facilitator van ontwikkeling zoekt u de dialoog, wat u ziet als een gelijkwaardige zoektocht naar gemeenschappelijke uitgangspunten en oplossingsrichtingen. Dit leidt tot een constructieve, respectvolle uitwisseling waarin u in woord en gebaar laat merken open te staan voor wederzijdse gedachten en standpunten. Deze basishouding maakt dat u de ander ook tot deze uitgangspositie verleidt. Hierdoor kijkt u beiden voorbij beperkende, persoonlijke waarnemingen en aannames en brengt u uw visies transparant onder woorden, zonder te willen overtuigen van eigen gelijk. Wat helpt is dat u de natuurwetten van communicatie doorgrondt en het verschil kent tussen ‘acting on impulse’ en gevoelvol handelen. Door uw zelfkennis herkent u uw valkuilen en weet deze te ontwijken. Daardoor weet u polarisatie uit de communicatie te houden en gefocust te blijven op inclusiviteit zodat het evenwicht in de dialoog blijft bestaan.

Dit maakt dat u ook in lastige situaties, zoals bij weerstand en conflict, de best passende gesprekstechniek kunt inzetten. Niet alleen in 1:1 gesprekken, maar ook in groepen waarin niet alleen de extraverte deelnemers, maar ook hun introverte spiegelbeelden gelijkelijk input moeten kunnen leveren. Waarin u de kracht van het verschil weet te gebruiken om diversiteit aan persoonlijkheden en uitgangspunten samen te smeden tot een collectieve stem.
U kent de waarde van feedback, maar nog veel meer van feedforward, omdat u daarmee de aandacht richt op de toekomst en wat u en uw gesprekspartner(s) kunnen verbeteren om samen verder te groeien. Richtinggevend inzicht aan de voorkant is niet alleen efficiënter maar tevens prettiger dan gecorrigeerd worden achteraf.

verbeter uw communicatieve vaardigheden:

of lees eerst verder:

Deel deze pagina in uw netwerk: